Speķa
pīrādziņi 35 g kviešu
miltu, 2 g cukura, 16 ml piena, 0,3 g sāls, 2 g rauga, 5 g galda
margarīna; pildījumam: 25 g žāvētas taukainas
krūtiņas, 5 g sīpolu, 0,5 g cukura, 0,02 piparu, 1
divdesmitdaļa olas.
Mīklu sagatavo bez ierauga (vai nopērk
gatavu - aut.piez.). Sagatavojot pildījumu, no krūtiņas
noņem ādu, sagriež sīkos kūbiciņos,
apcep ar sīpoliem (krūtinu apcep, kamēr kļūst
caurspīdīga, neizkausējot visus taukus), atdzesē,
pieliek klāt maltus pipārus un cukuru. Parastā veidā
sagatavo mazus pīrādziņus pusmēness veidā,
apsmērē ar olu un cep.
|
|
Zemnieku brokastis
30 g desas, 35 g žāvētas krūtiņas vai cūkgaļas,
55 g liellopu gaļas, 30 g speķa, 60 g sīpolu, 25 ml
piena, viena trešdaļa olas, garšvielas, 215 g kartupeļu,
30 g svaigu tomātu, 30 g svaigu gurķu.
Cūkgaļu (žāvētu krūtiņu),
liellopu gaļu un desu sagriež kūbiciņos un apcep
ar sīpoliem. Vārītos kartupeļus sagriež
šķēlītēs un apcep ar sīpoliem. Pēc
tam apceptos gaļas produktus un kartupeļus ieliek pannā,
pārlej ar olas un piena maisījumu ar sāli. Visu sacep,
dekorē ar lociņiem un zaļumiem. Piedevai atsevišķi
pasniedz svaigus vai sālītus gurķus un tomātus.
|
|
Latviešu
zvejnieka uzkožamais
1 dzīva ķiļava.
Pasniedz pie šnabja. Zivtiņu paņem aiz astes un
ieliek mutē. Galviņu un iekšas neatdala. Ķiļavu
var aizstāt ar vīķi.
|
|
Maizes zupa
(saldais ēdiens desertam)
150 g rupjmaizes, 500 g ūdens, 40 g cukura, 25 g
žāvētu augļu, 15 g dzērveņu, 2 g
kartupeļu cietes, 25 g saldkrējuma (35%), kanēlis.
Rupjmaizi sagriež šķēlēs un apcep cepeškrāsnī,
kamēr kļūst gaišbrūnas. Šos sausiņus
pārlej ar vērdošo ūdeni, uzliek vāku un
atstāj uz 30 min. uzbriešanai. Pēc tam sausiņus
kopā ar šķidrumu izspiež caur sietu, pieliek klāt
cukuru, nomazgātos žāvētos augļus, kanēli,
dzērveņu sulu un vāra, kamer augļi kļūst
mīksti. Ja vēlas, zupā var ieliet cietes maisījumu
ūdenī un ļauj uzvārīties. Pasniedz atdzesētu
ar putukrējumu
|
|
Piparkūkas 100
g margarīna, 100 g sīrupa, 200 g medus, 100 g cukura, 1
ola, kripatiņa sodas, 50 g kviešu miltu, 5 gabalus
kardamona, 6 krustnagliņas, puse muskatrieksta un ingvera, 5
graudus melnu piparu, koriandrs, anīss u.c., rieksti. Garšvielas
samaļ pulverī, lietojot
kafijas dzirnaviņas vai sasmalcinot miezerī. Muskatriekstu
un ingveru sarīvē. Pusi no cukura daudzuma izkausē
katliņā līdz kastaņkrāsai. Pielej ūdeni
(2 galda karotes), pieliek klāt taukus, sīrupu, medu un
pusi no miltiem, garšvielu pulveri, nedaudz atdzesē, tad pieliek sakulto olu un sodu, samaisa. Uz deļa
izber atlikušos miltus, izņem no katliņa mīklu
un vēlreiz samīcina. Pēc tam izrullē plānā
kārtā, ar figuriņu veidnītēm izgriež
cepumus (sirds, zaķīšu u.c. veidā), uzliek uz
cepešpannas, apziež ap olu,
apber ar sasmalcinātajiem riekstiem. Cepumus var neapziest ar
olu un neapbērt ar riekstiem, bet pēc cepšanas pārklāt
ar glazūru. Glazūrai sakuļ olas baltumu, pakāpeniski
pieliekot pūdercukuru (1 olas baltums uz 100 g pūdercukura),
uzkrāsojot ar ogu sulu.
|
|
|