KRIEVU LAIKI

 
  Krievu laiki
Uz galveno      LAT  KR  ENG
80.gadu fotogrāfijas
Latvija šodien
Reportāža (arhīvs) 1 2 3 4 5 6 7
Latviešu ēdieni
Latviešu sakāmvārdi (kr.v.)
Apmeklētāju galerijas 1 2 3 4
Ģeogrāfija (kr.v.)
Vēsture (kr.v.)
Informācija (kr.v.)
Viesu grāmata
Forums
Autors  

 

 

 

 

Speķa pīrādziņi

35 g kviešu miltu, 2 g cukura, 16 ml piena, 0,3 g sāls, 2 g rauga, 5 g galda margarīna;  pildījumam: 25 g žāvētas taukainas krūtiņas, 5 g sīpolu, 0,5 g cukura, 0,02 piparu, 1 divdesmitdaļa olas.

Mīklu sagatavo bez ierauga (vai nopērk gatavu - aut.piez.). Sagatavojot pildījumu, no krūtiņas noņem ādu, sagriež sīkos kūbiciņos, apcep ar sīpoliem (krūtinu apcep, kamēr kļūst caurspīdīga, neizkausējot visus taukus), atdzesē, pieliek klāt maltus pipārus un cukuru. Parastā veidā sagatavo mazus pīrādziņus pusmēness veidā, apsmērē ar olu un cep.


Zemnieku brokastis 

30 g desas, 35 g žāvētas krūtiņas vai cūkgaļas, 55 g liellopu gaļas, 30 g speķa, 60 g sīpolu, 25 ml piena, viena trešdaļa olas, garšvielas, 215 g kartupeļu, 30 g svaigu tomātu, 30 g svaigu gurķu.

Cūkgaļu (žāvētu krūtiņu), liellopu gaļu un desu sagriež kūbiciņos un apcep ar sīpoliem. Vārītos kartupeļus sagriež šķēlītēs un apcep ar sīpoliem. Pēc tam apceptos gaļas produktus un kartupeļus ieliek pannā, pārlej ar olas un piena maisījumu ar sāli. Visu sacep, dekorē ar lociņiem un zaļumiem. Piedevai atsevišķi pasniedz svaigus vai sālītus gurķus un tomātus.


Latviešu zvejnieka uzkožamais

1 dzīva ķiļava. Pasniedz pie šnabja. Zivtiņu paņem aiz astes un ieliek mutē. Galviņu un iekšas neatdala. Ķiļavu var aizstāt ar vīķi.


Maizes zupa 

(saldais ēdiens desertam)

150 g rupjmaizes, 500 g ūdens, 40 g cukura, 25 g žāvētu augļu, 15 g dzērveņu, 2 g kartupeļu cietes, 25 g saldkrējuma (35%), kanēlis.

Rupjmaizi sagriež šķēlēs un apcep cepeškrāsnī, kamēr kļūst gaišbrūnas. Šos sausiņus pārlej ar vērdošo ūdeni, uzliek vāku un atstāj uz 30 min. uzbriešanai. Pēc tam sausiņus kopā ar šķidrumu izspiež caur sietu, pieliek klāt cukuru, nomazgātos žāvētos augļus, kanēli, dzērveņu sulu un vāra, kamer augļi kļūst mīksti. Ja vēlas, zupā var ieliet cietes maisījumu ūdenī un ļauj uzvārīties. Pasniedz atdzesētu ar putukrējumu


Piparkūkas

100 g margarīna, 100 g sīrupa, 200 g medus, 100 g cukura, 1 ola, kripatiņa sodas, 50 g kviešu miltu, 5 gabalus kardamona, 6 krustnagliņas, puse muskatrieksta un ingvera, 5 graudus melnu piparu, koriandrs, anīss u.c., rieksti.

 Garšvielas samaļ pulverī, lietojot kafijas dzirnaviņas vai sasmalcinot miezerī. Muskatriekstu un ingveru sarīvē. Pusi no cukura daudzuma izkausē katliņā līdz kastaņkrāsai. Pielej ūdeni (2 galda karotes), pieliek klāt taukus, sīrupu, medu un pusi no miltiem, garšvielu pulveri, nedaudz atdzesē, tad pieliek sakulto olu un sodu, samaisa. Uz deļa izber atlikušos miltus, izņem no katliņa mīklu un vēlreiz samīcina. Pēc tam izrullē plānā kārtā, ar figuriņu veidnītēm izgriež cepumus (sirds, zaķīšu u.c. veidā), uzliek uz cepešpannas, apziež ap olu, apber ar sasmalcinātajiem riekstiem. Cepumus var neapziest ar olu un neapbērt ar riekstiem, bet pēc cepšanas pārklāt ar glazūru. Glazūrai sakuļ olas baltumu, pakāpeniski pieliekot pūdercukuru (1 olas baltums uz 100 g pūdercukura), uzkrāsojot ar ogu sulu.

 


Hosted by uCoz